Skip to main content

Ha reggel nem időben ébredsz, az stressz. Késésben lenni, mindig az. Aki reggel elkésik, kicsit egész nap csúszik. Stressz. Bejutni a munkahelyre, tárgyalni, hívásokat kezelni, vezetni, pakolni, rohanni, intézkedni kell. Stressz. Meg kell felelni az elvárásoknak, másokénak is, de leginkább saját magunknak. Ezek a mindennapi terhek mindenkit érintenek. Ha nem sikerül valami, akkor elkeseredünk, bosszúsak leszünk vagy aggódunk. Stresszelünk. Bűntudatunk van, esetleg szégyenkezünk. Szorongunk. Elég, ha csak keményen hajtunk, és odatesszük magunkat a feladatok megoldásában. A befektetett idővel és energiával nem törődve, megyünk előre merülő akkumulátorokkal a remélt siker felé vezető úton, hogy kitűzött céljainkat elérjük. Az ilyen ingerek felhalmozódása a tartós stressz csapdájába ejt minket. Ennek nem kell feltétlenül így lennie.

A tudatra ébredt ember életének valaha nem volt része az állandó és mindennapos stressz. Pár naponta egyszer, a vadászat vagy vándorlás, esetleg a törzsek közti csetepaté során állhatott elő olyan vészhelyzet, amikor a szervezet felkészült a harcra, vagy, ha az nem volt lehetséges, akkor a menekülésre (fight or flight). A stresszválasz során felgyorsul a szívműködés, hogy több vér jusson az izmokhoz, valamint a légzés is, hogy több oxigén jusson a vérbe. Megemelkedik a vérnyomás, emelkedik a vércukorszint, megváltozik a véreloszlás, a nem létfontosságú szervekről a meneküléshez szükséges szervek felé áramlik. A pupillák kitágulnak, hogy több fény jusson a szembe, az idegrendszer éber lesz, a figyelem beszűkül. Ezek a reakciók kísértetiesen emlékeztetnek a pánikrohamra, és nem véletlenül. A pánikreakció a szervezet hibásan adott reakciója egy olyan stresszhelyzetre, amelyet nem így kellene megoldani. Az evolúciónak nem volt elég ideje, hogy az ember a jelenkori stresszfaktorokkal szemben ellenállóvá váljon, és helyesen tudjon reagálni.

Amennyiben a stresszhatás folytatódik vagy elhúzódik, a szervezet megpróbál alkalmazkodni és folyamatosan fenntartja a védekező, készenléti állapotot. Ez egy rendkívül megterhelő folyamat, így idővel a tartalék energiák is felhasználásra kerülnek. Egy idő után kimerülnek a készletek, és ha a stressz továbbra is tartósan fennáll, megbetekszünk. A szervezetben a magas vérnyomás állandósulhat, a felborult hormonrendszerünk kihat a cirkadián ritmusunkra és alvászavarokat okoz. A feszültség miatt az izmok megkeményednek, fájnak, a végtagok hidegek, zavarok keletkeznek a bélműködésben. A kimerülés során elfogynak a tartalékok, amennyiben továbbra is fennáll a stressz, az ember megbetegszik.

Az elején csak kevesebbet mosolyogsz, kicsit talán sápadtabb vagy a megszokottnál. Az akksi 80%-on. Az nem rossz, nagyjából minden rendben, de azért az elégedetlenség, a kimerültség első jelei, a pihenés vágya megjelenik a mindennapi életedben. Mész tovább. Az étkezésed kezd rendszertelen lenni, esetleg fogyasztasz néha egészségtelen dolgokat, mint a feldolgozott élelmiszerek, a gyorskaják, a cukrok. Ezek további terhelésnek teszik ki a szervezetedet. Ha nem tudatosan eszel, egyre többször rossz az emésztésed, mérséklődik a tápanyagfelvétel és nehezebben nyer magának energiát a test, ergo csökken az életenergia. Ez a tudatunkon keresztül kihat a hangulatunkra, az önbizalmunkra, a gondolatainkra, de még a kimondott szavaink minőségére is. Ez egy lejtő, amin minden egyes nap, amikor nem támogatjuk az egészségünket lejjebb csúszhatunk.

Mit tehetünk, hogy megállítsuk magunkat a lejtőn? Hogy újra urai legyünk az életünknek? Hogy visszamásszunk a csúcsra, ahol süt a nap, csicseregnek a madarak, és boldognak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat?

Minden nap 100%-os akkumulátor és egy jól működő központi vezérlőegység-karbantartás, erőfeszítés nélkül. Ez elég jól hangzik, nem?

TIPPEK:

  1. Úgy feküdj le aludni, hogy készülj a reggelre! Tudatosítsd magadban, hogy mélyen kell aludnod, hogy korán, kipihenten, feladatra készen ébredj! A feladat elkezdődik. Jó éjt!
  2. Ébredés után igyál egy, vagy akár két nagy pohár meleg vizet. Próbáld facsart citromlével és/vagy bio almaecettel, 1-2 hét alatt fizikailag és szellemileg is érzed majd az emésztőrendszered és méregtelenítésért felelős szerveid háláját!
  3. Keress egy alkalmas helyet és állj kényelmes terpeszben, rugalmas térdekkel, egyenes gerinccel és fejtartással! Egyik kezedet tedd a hasadra, másikat a mellkasodra és LÉLEGEZZ! Orron be, orron ki! Az orrunk a légzésre van, a szánk az evésre. Eközben csak a has és a mellkas emelkedik, a testtartás stabil és könnyed. Ismételd szünetekkel, amíg érzed, hogy bekapcsol valami benned. Ez a te belső reaktorod. Mélyen lélegezz, mozgasd a „belső pumpát” és töltsd fel az energiaraktárakat. Ha rendszeresen csinálod, hamar élvezni fogod a felszabaduló dopamin, melatonin, DMT és egyéb belső pozitív információs vegyületek szinergikus hatását. Magát az endokannabinoid rendszert ébreszted ilyenkor, aminek a fő feladata az egyensúly, a homeosztázis megteremtése. A helyes nyugalmi légzés orron át történik és olyan halk, hogy nem csak a melletted ülő nem hallja, de te magad sem.
  4. Étkezz egészségesen és táplálót! Mindenki maga tudja mit szeret, a lényeg, hogy jól essen! Reggelire, ha igényled egy gluténmentes gabonából készült kása, turmix, alacsony fruktóz tartalmú gyümölcsök, zöldségek, tojás, szalonna. Ebédre és vacsorára valami minőségi magas keményítő tartalmú szénhidrát, fermentált, párolt vagy nyers zöldség, magas tápanyag sűrűségű, szabadtartású állat húsa, belsőségek, bőrös hidegvízű hal, tengeri herkentyűk stb. Legyen színes a tányérod, a lehetőségek korlátlanok. Egyél szűk időablakban mondjuk 8-10 órában és böjtölj.

Tegyél magadért, hogy a jobb életet élhess, és ezzel adj lehetőséget másoknak is ugyanerre!