Miért jó választás a kenderprotein?

1821
súlyzóval tornázó emberek

Aki egészségtudatos szemlélettel áll a táplálkozás és a táplálékkiegészítők kérdéséhez, az biztosan hamar mellőzni fogja a szója vagy tejsavó eredetű fehérjeporokat. A tejsavó fehérjék túlzott fogyasztása sokszor komoly emésztési problémát okoz az arra érzékenyeknél.

Táplálékkiegészítőt ma már nagyon sokféle alapanyagból készítenek. Ezek legtöbbje jelentős mennyiségű édesítőt/cukrot, színezéket, adalékot, és még számtalan olyan összetevőt is tartalmaz, amire a szervezetnek egész biztosan nincs szüksége, főleg nem rendszeresen, akár napi 3-4 alkalommal fogyasztva. A testünk, izomzatunk megfelelő táplálásával egészségünket építeni kellene, nem rombolni.

Testépítők, fitneszezők, erősportolók, állóképesség sportolók, küzdősportolók… ami leginkább közös bennük, hogy mindegyikünk fogyaszt táplálékkiegészítőket, ezek közül is elsősorban fehérjeporokat. Folyamatosan nő az érdeklődés az organikus, növényi alapú proteinforrások felé. Ezek közül a legtöbb pozitív tulajdonsággal a kenderprotein rendelkezik. Földes, diós ízű, gyakran növényi turmixokhoz adják a fehérjetartalom növelése érdekében. De a kenderprotein ennél azért sokkal többet tud.

A kendermag kiváló minőségű, teljes értékű, természetes növényi (vegán) fehérje, amely tartalmazza a legfontosabb esszenciális aminosavakat, értékes rostokat (20% körüli), telítetlen zsírsavakat (omega-3, 6 és 9), ásványi anyagokat (A, B1, B2, B3, B6, C, D és E vitaminok), antioxidánsokat, kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat is, melyek elengedhetetlen részei az egészséges, funkcionális táplálkozásnak.

30 gramm organikus, teljes értékű kenderfehérjepor körülbelül 110 kalóriát és 14 gramm fehérjét tartalmaz. Ez valamivel alacsonyabb fehérjetartalom, mint a szójáé és a borsóé, de ezek több finomítási és dúsítási eljáráson is átesnek, ráadásul különböző emésztőrendszeri és hormonális problémákat (a szója fitoösztrogén) okozhatnak. A kevesebb, jelen esetben több. Egy bio kendermagból finomra őrölt, teljes értékű kenderfehérje mindig jó választás. Kutatások igazolják, hogy egy jó minőségű kenderprotein felszívódása akár 90%-os is lehet.

A kenderfehérje jó rostforrás, adagonként 8 g rostot tartalmaz – sokkal többet, mint a többi hasonló növényi alapú készítmény. A magas rosttartalmú táplálkozás jótékony hatással van a vérnyomásra, a bélflórák egészségére és bizonyítottan csökkenti a bélrák kialakulásának kockázatát. Az emberi szervezet napi 25-40 gramm közötti rostbevitelt igényel, ennél egy átlagember sokkal kevesebbet fogyaszt naponta. Ezen könnyen javíthatunk a kenderfehérje rendszeres fogyasztásával.

Tejsavó fehérjéhez képest a kenderfehérje:

  • laktózmentes
  • probléma nélkül emészthető
  • akár 90%-os felszívódási arányú
  • vegán
  • bioaktív anyagokat és enzimeket is tartalmaz
  • optimális arányban tartalmaz Omega 3 és 6 zsírsavakat
  • növekedési hormon és ösztrogén mentes
  • hipoallergén
  • nincs pasztörizálva, hőkezelve

Szójafehérjéhez képest a kenderfehérje:

  • nincs kémiailag kezelve
  • nem GMO (hacsak másképp nem jelzik)
  • nem tartalmaz olyan oligoszacharidokat, melyek puffadást és emésztési zavarokat okozhatnak (alacsony FODMAP)
  • értékes olajokat és zsírokat tartalmaz
  • nincs hőkezelve

A kenderfehérje széleskörű felhasználása:

Edzéshez, izomtömeg növeléshez:

Edzés után kb. fél órával igyunk egy turmixot. Az én receptem, 1 banán, egy evőkanál kenderprotein, egy evőkanál MCT olaj, és egy negyed konzerv magas zsírtartalmú kókusztej. Az felsorolt hozzávalókat összeturmixolom, kevés tisztított vízzel hígítom, majd elkeverek benne egy evőkanél glicint, ami egy természetes aminosav és nagy mennyiségben található meg a kollagénben. A glicin serkenti a növekedési hormon termelését, lelassítja az izomszövetek lebomlását, így segíti az intenzív edzések utáni regenerálódást. Jó hatással van az erőszint – és izomtömeg növelésére, és javítja az izomtónust.

A napi optimális fehérje bevitel támogatására:

Fogyasszon 1–1,5 órával edzés után, olyan magas fehérje tartalmú kenderproteint, amely körülbelül 40-50% fehérjét tartalmaz, turmix formájában, vagy bármilyen ételhez keverve.

Az edzéshez szükséges energia fedezésére vagy bármikor a nap folyamán:

Egy evőkanál proteint turmixoljon össze egy banánnal és egy avokádóval, hígítsa rizs- vagy kókusztejjel ha szükséges, turbózhatjuk még egy evőkanál kókuszzsírral vagy MCT olajjal.

Főétkezés kiváltására:

Turmixoljuk össze a kenderfehérjét zöldségekkel: spenót, sárgarépa, cékla, párolt sütőtök vagy édesburgonya. Adhatunk hozzá zöld leveles salátaféléket, és zöld fűszereket is ízlés szerint (pertezselyem, bazsalikom, oregano), tisztított vízzel hígíthatjuk.

Összegzés:

Egy organikus kenderprotein remek választás azok számára, akik tápláló, rostokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag fehérjeport keresnek.