Közösségben gyógyulni Spanyolországban

1703
gyógyászati kannabisz

Ha volt szerencséd megfordulni a barcelonai Spannabis fesztiválon – amit idén már 17. alkalommal rendeznek meg – te is szembesülhettél a spanyolok kannabisz-imádatával. A szabadidős füvezésből kiindult rendezvény mára Európa egyik legnagyobbjává nőtte ki magát, ahol egyre nagyobb szerepet kap a gyógyászati kannabisz alkalmazása. Az utóbbi években a fesztivál alaprészévé vált a többnapos szakmai konferencia és az orvosi konzultációs lehetőség, nem beszélve a kitelepült betegjogi szervezetekről.

Kannabisz klubok a spanyol betegek szolgálatában

Miközben kívülről úgy tűnhet, hogy a spanyolok háborítatlanul hódolhatnak a szenvedélyüknek, addig a betegek egy másik valóságról számolnak be. Hiába progresszív az ország drogpolitikája, a kannabiszra szoruló betegek nem kapnak kellő támogatást az államtól, így többségük a feketepiacról szerzi be a gyógyszerét. Van azonban egy modell, amit pár éve a betegek is kiaknázhatnak, ezek pedig az országszerte fellelhető Kannabisz Klubok (Cannabis Social Clubs). Ezek olyan, a nyilvánosságtól elzártan működő termesztői kollektívák, ahol a termelt gyógyászati kannabisz nem vásárolható meg – ez ugyanis illegális lenne – hanem a közös termesztéshez járulnak hozzá, amiből aztán arányosan részesülnek. Hogy a működés törvényes maradjon, csak a regisztrált tagok léphetnek be a klubokba és az üzemeltetők nem hozhatják üzleti forgalomba az általuk termesztett kannabiszt.

A lassan húsz éve működő modellt évről-évre csiszolják, hogy összhangba kerüljön az önkormányzatok és a tagok elvárásaival. Ennek eredményeként mára olyan klubok is léteznek, ahol a közösség kizárólag gyógyászati kannabisz felhasználókból áll. Ezekben a kollektívákban a termesztett kannabiszt kifejezetten a betegek igényei szerint választják ki és a klubtagok a kísérletezést követően találják meg a számukra leghatékonyabb fajtákat. A terápia pedig úgy lesz teljes, hogy a gyógyászati klubok orvosokat is foglalkoztatnak, akik felügyelik a gyógyulás folyamatát. Ami pedig egy hatalmas pluszt jelent ebben a modellben, az a közösség, amiben a betegek meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, például a számukra hatékony THC/CBD arányt vagy a fogyasztás különböző formáit.

Vannak dolgok, amik nem változnak: a kannabisz összehozza az embereket.

Ha részletesebben is érdekel a fesztivál az alábbi linken többet megtudhatst róla:

http://spannabis.com/barcelona/en/