Skip to main content

Gondolatok az Egészségügyi Világnap alkalmából

Amikor világra jövünk, a szülész első dolga tájékoztatni édesanyánkat, hogy egészségesek vagyunk-e. Ez az elsődleges és legfontosabb információ rólunk, minden más csak ezután következik. Egészségünk tehát létünk első pillanatától fogva a legnagyobb érték számunkra és környezetünknek, és ez így is marad életünk végéig. Ha esetleg elfeledkeznénk arról, hogy ez az alapja számunkra mindennek, egy betegség vagy rosszullét azonnal emlékeztet rá.

A hagyományos megközelítés szerint az egészség, a betegség hiánya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont ezt idealisztikusabban definiálja, miszerint az egészség „teljes testi–lelki és szociális jóllét”. Alapvető emberi jogként tekint arra, hogy a minőségi ellátásokhoz mindenki hozzáférhessen ott, és amikor szüksége van rá, pénzügyi nehézség nélkül. Magyarország Alaptörvénye is kimondja, hogy az egészség és az egészséges környezethez való jog alapjogunk. Mindannyiunk számára hasznos társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt, ha egy olyan világban élünk, amely mindenki számára biztosítani tudja az egészséget.

Habár az egészségkép koronként és kultúránként változik, az egyes felfogások kölcsönösen hatnak egymásra. Az egészség fogalma már a nyugati ember számára sem szűkül le az egyén megfelelő biológiai működésére; egyre jobban összekapcsolódik a mentális egészséggel. Életünk részévé váltak az olyan, egykor keleti gyakorlatok, mint a meditáció vagy a jóga.

Napjainkban viszont egyetemes emberi összefogás és együttgondolkozás szükséges a világjárvány megfékezéséhez. Egyes társadalmak, perifériára szorult csoportok vagy legyengült szervezetű emberek már most sem jutnak hozzá alapellátáshoz és egészségük kiszolgáltatottabb másokénál. Az Egészség Világnapján érdemes rájuk is gondolnunk, illetve arra, hogy mit tehetünk mi mások egészségéért. Lehetőségeink természetesen különböznek, de sose becsüljük le, hogy pusztán jó példával elöl járva – például a mostani világjárvány esetén az egészségügyi előírások betartásával – mennyit tehetünk mások életminőségéért is. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek kellő arányú bevitele, a testi és lelki egyensúly megteremtése – természetesen ezek is elengedhetetlenek, de ha az általános jóllétre gondolunk, akkor idén gondoljunk végig, hogyan járulhatunk hozzá a másik egészségéhez.