Skip to main content

Idén 50 éve indult útjára  a Föld napja mozgalom, angolul az Earth Day Network. Azóta a világ számos országa csatlakozott az amerikai szervezésű kezdeményezéshez. 193 ország és egy milliárd önkéntes hívja fel a figyelmünket az évenkénti rendezvényeken a környezet és a bolygó védelmének fontosságára. Idén mégis másként alakul: akarva akaratlanul, de együtt teszünk a Földért azzal, ha otthon maradunk.

A kezdetek

1970 Április 22-én indult útjának Denis Hayes egyetemi hallgató kezdeményezése, amihez
már akkor  20 millió amerikai csatlakozott. Abban az évtizedben ugrásszerűen
megnövekedett az Egyesült Államok utcáin az autók száma, ami miatt a levegő és a
környezet szennyezettsége hirtelen megnőtt. Sem a törvényhozók, sem pedig a média
nem törődött a füst és az olajiszap okozta károkkal a mozgalom elindulása előtt.

A történethez hozzátartozik, hogy  1969-ben egy tankerhajóból nagy mennyiségű olaj folyt Santa Barbara  partjainál a Csendes-óceánba, ezzel hatalmas károkat okozva a vízi élővilágban. Ez az esemény keltette fel Nelson szenátor figyelmét, aki felkereste a már akkor aktivistaként ismert Danis Hayest. Kiválasztották az április 22-ei dátumot, ami hétköznapra esett a tavaszi szünet és az év végi vizsgák között. Ezzel is azt szerették volna elérni, hogy minél több hallgató vegyen részt a megmozduláson.

Hayes -aki mára az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett- 85 tagból álló országos szintű bizottságot hozott létre, akik segítségével 20 millió amerikait sikerült verbuválni a megmozduláshoz. (Ez akkoriban az USA lakosságának 10%-át jelentette.) Arra kérte őket, hogy közterületeken, parkokon, utcákon hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy az elmúlt 150 év ipari fejlődése mekkora károkat okozott a természetnek, és milyen hatásuk van az egészségre. Több ezer egyetem és főiskola csatlakozott hozzájuk, akik szintén tiltakozásokat szerveztek a hallgatókkal karöltve.

Minden egyes  szerveződés más-más ellen tiltakozott: ki az olajszennyezettség, ki a gyárak, vagy erőművek okozta károk, vagy épp  az irtószerek használata ellen emelte fel a hangját. Ezek mellett már a kor politikusai sem mehettek el szó nélkül, így 1970-ben a tömeges felszólalások hatására megalakult az Amerikai Környezetvédelmi Bizottság. Az ezt követő években törvényeket hoztak a levegő és a környezet tisztaságának érdekében, létrehozták a Nemzeti Környezeti Oktatás programját, és a Munkaügyi és Egészségügyi Felügyeletet is. Az ezt követő években már a kihalófélben lévő fajok védelmére is hoztak törvényeket. Sőt, törvényileg szabályozták a rovar-,gomba-, és patkányirtószerek használatát.

Ezek a törvények több millió ember életét kímélték meg súlyos betegségektől, vagy épp óvták meg őket  a korai haláltól, akárcsak azt a több száz állatfajt, akinek szót emeltek a védelmében.

A ‘90-es évek: világméretű mozgalom

1990-ben több környezetvédelmi vezető is megkereste Hayest, hogy szervezzen újabb megmozdulásokat: de ezúttal az egész világon toborozzon aktivistákat. Hayes segítségével sikerült a Föld napját világszintű mozgalommá emelni. 141 országból több mint 200 millió ember csatlakozott hozzájuk különféle környezetvédelmi problémákkal. Ez hatalmas löketet adott az újrahasznosítást kutató és a lebomlással foglalkozó csoportoknak és tudósoknak.

A mozgalom egyik legnagyobb eredménye, hogy 1992-ben a Rio de Janeiróban tartott ENSZ konferencián elfogadták az éghajlat-változási keretegyezményt. (A Magyar Köztársaság 1994-ben egy megerősítő okirattal csatlakozott az egyezményhez, majd 2006-ra már 188-ra nőtt az aláíró országok száma.)

Az aláírók elismerték, hogy az üvegházhatás és a globális felmelegedés létező és fontos problémák, és hogy az éghajlatváltozás káros. Kötelezettséget vállaltak rendszeres megfigyelésekre, kutatásokra, az értékek törvényi szabályozására. Elgondolkodtató, manapság vajon hányan tartattják be vajon ezeket a törvényeket …

A millenium és a Föld napja

A környezetvédelem és a környezettudatosság fogalmai egyre jobban terjedtek a minennapokban is. Sajnos a környezeti károknak nemhogy mérsékelni, hanem még inkább kiterjeszteni sikerült a millenium közeledtére. Így újra felkérték Hayest, hogy újabb felszólalások és mozgalmak segítségével hívja fel figyelmet, a most már égető problémákra. Ezúttal két konkrét kérdéskörre fókuszáltak: a globális felmelegedés és a tiszta energiák problémáira. (Tiszta energiának nevezzük a megújuló energiákat -szél-,víz-,föld- és napenergia- de egyes szakemberek a nukleáris energiát és a földgázt is idesorolják.)

Az internet segítségével gyorsabban sikerült szervezkedniük, mint valaha. Mindemellett az olyan országokban -mint például az afrikai Gaboni Köztársaság-, ahol erre nem volt még lehetőség gyalogszerrel jártak városról városra, hogy így toborozzanak aktivistákat. Harminc évvel később 200 millió ember segítségével még hangosabb és tisztább üzenetet tudtak közvetíteni a világ törvényhozóinak: azonnali és hatékony tetteket akarunk!

Az 50 éves mérföldkő

2010 óta a szervezet tagjai napi szinten küzdenek az olaj lobbival, politikusokkal és a nemtörődöm lakossággal, hogy felhívják a figyelmet ezekre a problémákra. Tíz év alatt több száz millió ember és 193 ország csatlakozott a Föld napja mozgalomhoz. A civil kezdeményezések és az önkéntesek hatására napjainkban már 1 milliárd résztvevő próbálja ember társai szemét felnyitni. Sőt a mozgalom már cégek és más szervezetek személyében is segítőkre talált. Több mint 75 ezer partnerük van világszerte. Egyre több kezdeményezés született a Föld és a környezet védelmére, de valahogy mind kevésnek bizonyult. A globális felmelegedés, a szemétszigetek és a légszennyezettség problémái csak tovább erősödtek.

Idén a járvány hatására teljes új módon ünnepelhetjük a Föld napját. A körülmények miatt egyértelmű, hogy a beszédek és a konferenciák mind online felületekre települnek át. De a karantén és a szabályozások miatt nagy előrelépést tettünk tudtunkon kívül a Föld (és önmagunk) megmentéséért.

A kijárási tilalmak, a gyárak leállása, és a légi-forgalom korlátozása miatt máris lényegesebben javult a levegő minősége. Kínában drasztikusan csökkent a légszennyezettség és az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása is. Emögött persze nem kell összeesküvés elméleteket keresni, hogy az egyik életveszély ment meg minket a másiktól és társai, de mindenképp figyelemfelhívó értéke van: együtt ez is könnyebb!

Forrás: https://www.earthday.org/history/