Skip to main content

Embernek maradni a kísérleti állatok világnapján is

A tudományos és technikai fejlődés egyik legjelentősebb mozgatórugója mindig is az emberi jóllét, kényelem és biztonság növelése volt. Alapvető emberi jogot formáltunk az egészségből és a biztonságból, miközben szakítottunk a rabszolgaság és az embertelen bánásmód gyakorlatával. Míg azonban a történelmünk során igyekeztünk a lehető legemberségesebb körülményeket kialakítani magunk számára – több-kevesebb sikerrel –, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mi magunk is a természet részei, élőlényei vagyunk. Pedig az emberiség számára kivívott alapjogok egy részét éppoly indokolt lenne kiterjeszteni az állatokra is. Míg az elmúlt évtizedekben az állatjogi aktivizmus már jól látható méreteket ölt, eredményesség tekintetében még nem állunk sokkal jobban, mint az emberi jogi mozgalmak hajnalán.

Miközben sokan talán nem is hallottunk róla, hogy 1980 óta április 24-én tartják a kísérleti állatok világnapját, a laborállatokon végzett tesztek eredményeit nap mint nap élvezzük. Megdöbbentő belegondolni, hogy szinte valamennyi, XX. században elért orvostudományi eredmény állatkísérletekre épült, miközben az állatokon tesztelt gyógyszerek 95%-a eredménytelenség miatt nem jut el az emberi használatig. A PETA (Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért) adatai szerint csak az USA-ban évente több mint 100 millió állat pusztul el a kísérletek nyomán. És ne gondoljuk, hogy az állatokon tesztelés csak a gyógyszer- és a szépségipar sajátja! Ha csak nem figyelünk erre kifejezetten, akkor az általunk vásárolt termékek döntő többsége – a hűtőtől, a konyhaszekrényen át a fürdőig – olyan nagyvállalatoktól származnak, amelyek végeznek állatkísérleteket. A jó hír az, hogy ezen tudunk változtatni.

Tehetünk ellene? IGEN!

Már magyar nyelven is elérhetők olyan állatvédelmi adatbázisok és applikációk, amelyekkel egy-egy termékről leellenőrizhetjük, hogy a gyártója végez-e állatkísérleteket. Ha nem is egyik napról a másikra, de néhány hónap alatt úgy válthatunk állatbarát termékekre, hogy egy forinttal sem fizetünk többet, mint korábban. Azt is kihasználhatjuk, hogy az állatvédelem hangsúlyozása érdekében számos kozmetikai cég jól láthatóan kiemeli a honlapján, hogy semmilyen módon nem okoz szenvedést az állatoknak.

Az állatkísérletek száma világszerte csökkenőben van – Magyarországon 2008 és 2015 között 60%-kal esett vissza!!! – és egyre több tilalom terjed ki a kozmetikai termékek, a hadászati eszközök és egyéb élvezeti cikkek állatokon való tesztelésére. Érdemes azonban tudatosítanunk, hogy saját döntéseinkkel is nagyban hozzájárulhatunk az állatkísérletek visszaszorításához.