Skip to main content

Május végén a természet a legszínesebb arcát mutatja. A hosszabb karantén után egészen bódító élmény sétálni egyet a tarka virágba borult fák között és beszívni a növények friss illatát. Talán nem is tudjuk, de az intenzív aromákért nagyrészt azok a „terpén” nevű összetevők felelősek, amelyek a kenderben is jelen vannak. Az aromákon és ízeken túlmutató szerepüknek csak a közelmúltban kezdtek el nagyobb jelentőséget tulajdonítani. De haladjunk sorjában.

A terpének a virágokban és más növényekben jelen lévő esszenciális olajok elsődleges építőkövei. A tudomány mintegy 20.000 féle terpént ismer.[1] Ezek az illóolajok kényeztetik az orrunkat és ezek kerülnek bele a parfümökbe is, hogy koncentráltan, minimális mennyiségben is intenzív aromát keltsenek. Ugyanezeket az illóolajokat a hagyományos gyógyászatban is felhasználják és nem pusztán azért, mert a kellemes illatok javítanak az általános állapoton. Bár az aromaterápiát sok kritika éri és sokan egyszerű áltudománynak tartják, a terpénekre irányuló vizsgálatok alapján ezt már nem lehet határozottan kijelenteni. A terpének jelentős része ugyanis jótékony egészségügyi hatással bír.

Az 1980-as években jelent meg Japánban a Shinrin-yoku nevű alternatív gyógymód, amit magyarra erdőfürdőzésként fordíthatnánk. Ennek középpontjában az erdőben végzett aktivitások jótékony hatásai állnak, ami szoros összefüggésben áll a terpének belélegzésével. Mára számos tanulmány[2] igazolja az erdőfürdőzés olyan jótékony következményeit, mint a gyulladáscsökkentés, a tumorellenes és az idegvédő hatás. A kannabisz azon növények egyike, ami önmagában egy kész terpéngyár: jelenlegi ismereteink szerint több mint 100 féle terpént tartalmaz, ám ezek közül csak néhány mutatható ki jelentősebb mennyiségben. Ezek azonban egytől egyig kedvező egészségügyi hatással rendelkeznek. Jó hír, hogy a terpéneket nem csak kannabisz fogyasztásával, hanem például a teljes spektrumú CBD-olajokkal is be tudjuk juttatni a szervezetünkbe.

terpenek

A kannabiszban a legjelentősebb arányban előforduló terpén a mircén, amely a teljes terpéntartalom akár 50%-át is elérheti.[3] Íze fűszeres, gyógynövényes. A mircén fellelhető a kakukkfűben, a citromfűben, az eukaliptuszban, a komlóban és mangóban is. Legfőbb tulajdonsága a fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés, valamint a nyugtató és a görcsoldó hatás. Szabályozóként is működik, így fokozhatja, vagy épp csökkentheti más terpének és kannabinoidok hatását. Egy ismert alkalmazási mód például a mangó evése fél-egy órával a kannabisz fogyasztása előtt, ami segít növelni a pszichoaktív hatásokat.

A linalool nevű terpént leginkább a levendula illataromájaként ismerjük, és jó helyen kapizsgálunk, ha illóolajának nyugtató, stresszoldó hatását kapcsoljuk hozzá. Patkánykísérlet igazolja,[4] hogy a linalool belégzése csökkenti a stressz szintjét. Emellett kimutatták antidepresszáns, fájdalomcsillapító, antibakteriális, görcsoldó és tumorellenes hatásait is.

terpének

A természetben leggyakrabban előforduló terpén a pinén, amelynek elterjedtebb alfaja a fenyőből (pine) ismert. A fenyőre emlékeztető aroma a kannabiszfajtákban sem ismeretlen, ahogyan az olyan jótékony tulajdonságai sem, mint a baktérium- és vírusölő, valamint a kognitív működést – figyelmet és memóriát – serkentő hatás. Gyakran alkalmazzák hörghurut kezelésére, ami a kannabisz esetében sem ismeretlen, feltéve, ha vaporizálva, esetleg koncentrátum formájában fogyasztják.

A citrusos aromáról felismerhető limonén is gyakori összetevője a kannabisznak. A tanulmányok kimutatták, hogy a limonén elősegíti az emésztőrendszer nyálkahártya sejtjeinek gyógyulását, valamint kezeli a gyomor-refluxot és a fekélyeket. Ezen túlmenően a limonén elősegítheti más terpének felszívódását a bőr és a test szövetében.

A humulene a kannabisz közeli rokonának, a közönséges komlónak (Humulus Lupulus) egyik elsődleges, névadó terpénje. Erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása mellett gátolja a rákos sejtek növekedését. A fogyáshoz is előszeretettel használják étvágycsökkentő hatása miatt.

És ez csupán csak néhány a kannabiszban és a kenderben előforduló terpének közül, amelyek a kellemes illóolajos aromákon felül jótékony egészségügyi hatással bírnak! Jelentőségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy mára egyre gyakrabban tüntetik fel a terpének arányát a kannabisz- és kendertermékek csomagolásán. Biztosak lehetünk benne, hogy a közeljövőben még sokat hallunk ezekről a sokoldalú vegyületekről.

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC61064/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5402865/
  3. http://www.internationalhempassociation.org/jiha/jiha4208.html
  4. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf900420g