A legjobb természetes gyulladáscsökkentők

1173
természetes gyulladáscsökkentő alternatívák

A legtöbb esetben a gyulladás életmentő, mert lehetővé teszi, hogy a szervezetünk megküzdjön számos kórokozó baktériummal, vírussal és parazitával. Az idegen anyagokra, kórokozókra a szervezet azonnal gyulladásos választ generál, amely így képes elpusztítani a betolakodókat és a megfertőzött szöveteket. Aztán, amilyen gyorsan keletkezett ez a folyamat, lelohad, és megkezdődik a gyógyulás. A gond akkor van, ha ez a folyamat nem áll le időben, és a gyulladás akutból krónikussá válik, amikor a test önmaga ellen fordul, elindítva ezzel autoimmun folyamatok sorát. A krónikus gyulladás generálja az erek falában a koleszterin lerakódásokat, ami szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethet, tönkreteszi az Alzheimer betegek agyában az idegsejteket és serkentheti az abnormális sejtek osztódását és rákos sejtekké alakulását. Más szavakkal, a gyulladás, az a motor, amely a közép- és időskorúak legtöbbet rettegett betegségeinek hajtóereje. A helyzetet tovább rontja, hogy a nyugati életmód  – mint a magas cukor és finomított szénhidráttartalmú étrend, csekély mozgással párosulva – ugyancsak hajlamossá teszi a testet arra, hogy gyulladttá váljon. Ezek az elképzelések, viszonylag újak a modern orvoslásban, az kutatók folyamatosan tesztelik a már ismert gyulladáscsökkentő szereket, hátha szélesebb körben is használhatónak bizonyulnak. Úgy tűnik tehát, hogy a krónikus betegségek kezelésében és gyógyításában a jövőben kulcsszerepe lesz a gyulladáscsökkentésnek.

A gyulladásokat hagyományosan valamilyen szteroid vagy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelik, melyek hosszútávú használata számos kockázattal és mellékhatással jár. Szerencsére egyre több olyan természetes alternatíva jelenik meg a piacon, melyek hatásosságát a klinikai kettős-vak vizsgálatokban is bizonyították már.

KURKUMIN

A kurkuma-gyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. Az egyik legnagyobb becsben álló gyógynövényük és egyben fűszerük is. Indiában feltűnően alacsony, számos máshol gyakori betegség előfordulása, köztük a daganatos megbetegedéseké is. Hamar felkeltette a tudomány érdeklődését e növény, és egyre többet vizsgálták. In-vitro és állatkísérletekben hatásosnak találták rák, ízületi, idegrendszeri és megannyi más probléma esetén. Embereken végzett (humán klinikai) vizsgálatokban azonban sokáig csak bélrendszeri problémákra találták jónak. Ez azért van, mert a szájon át szedett kurkuma és kurkumin (a fő hatóanyaga) a bélrendszerből nem jut át a véráramba, márpedig ahhoz, hogy az egész szervezetre és ne csak az emésztőrendszerre legyen hatással, a véráramunkba kell jutnia. Ahhoz, hogy az agyunkra/idegrendszerünkre is kifejthesse hatását, még az úgy nevezett vér-agy-gáton is át kell jutnia. Állatkísérletekben sok esetben beinjekciózva adták be, magas (95% kurkumin-tartalmú) kurkuma-kivonatokat, így az eleve a véráramukba jutott, ezért figyelhettek meg sokkal több hatást. Szerencsére azonban ma már egyre több megoldás született arra, hogy a szájon át szedett kurkumin is jó hatásfokkal a véráramba jusson.

Humán-klinikai vizsgálatokkal már igazolt hatások:

  • ízületi problémák csökkentése, megszüntetése
  • depresszió enyhítése
  • Alzheimer-kór kezelése

A kurkumin egyéb, embereken is bizonyított hatásai:
Erőteljesen csökkenti a szervezet szintű gyulladást, CRP-t, triglicerid- és koleszterin-szintet, fájdalomérzetet, lipidperoxidációt, vérnyomást, ödémát, depressziót, számos daganatos megbetegedés kockázatát, gyomor- és vastagbélfekély tüneteit és kockázatát. Ezeken felül nagyon erős antioxidáns, és fokozza az inzulinérzékenységet is.

D3-VITAMIN

A D3-vitamin kulcsfontosságú hormon, mely részt vesz a kalcium és foszfor egyensúlyának a fenntartásában, és mostanában egyre több kapcsolatot találnak a D3-vitamin, a gyulladásos folyamatok, az inzulinrezisztencia és az elhízás kórlefolyása között is. A D3-vitamin növeli bizonyos gyulladáscsökkentő citokinek termelését és ugyanakkor csökkenti bizonyos más gyulladáskeltő citokinek felszabadulását. Az alacsony D3-vitamin szintet kapcsolatba hozzák a fertőzésekkel, a természetes immunitás és bizonyos autoimmun-gyulladásos mechanizmusokkal is. A D3-vitamin közvetlenül növeli az inzulinérzékenységet és -kiválasztást. Mivel egy alacsony szintű gyulladás zajlik a metabolikus szindróma, az elhízás és a diabétesz során is, több kutató kiemeli a D3-vitamin fontosságának a szerepét. A D3-vitamin kétségkívül a legfontosabb, amit pótolni érdemes mindenkinek az egészsége megőrzése érdekében, hiszen gyakorlatilag mindenki a hiányában szenved és a leggyakoribb betegségek egyik fő oka a D3-vitamin hiány. A D3-vitamint túladagolni nehéz. Az esetleges túladagolás káros következményeit (túl magas kalciumszint a vérben, illetve annak lerakodása) a K1- és különösen a K2-vitamin megakadályozza, és mivel a K-vitaminok a D3-vitamin hatását is segítik, érdemes mindig K1- és K2-vitamint is szedni mellette. A már említett optimális D3-vitamin szint elérésével szinte minden gyakori betegség kockázata csökkenthető és számos kialakult betegség is enyhíthető. A széleskörű hatása miatt lehetetlen itt most mindet felsorolni, de a legfontosabb, már tudományosan igazolt hatásai:

  • általános immunrendszer-erősítés és influenza-megelőzés
  • autoimmun betegségek pl. Sclerosis multiplex, gyulladásos bélbetegségek kezelése
  • cukorbetegség kezelése és megelőzése
  • szív- és érrendszeri problémák kezelése és megelőzése
  • idegrendszer/agy működésének támogatása
  • autizmus, skizofrénia, epilepszia, Parkinson- és Alzheimer-kór enyhítése és megelőzése
  • depresszió kezelése
  • termékenység és női problémák kezelése
  • légúti megbetegedések kezelése

OMEGA-3 ZSÍRSAVAK

Az omega-3 zsírok halakban, egyéb tengeri ételekben, bizonyos dió- és olajos magfélékben, zöldségekben, illetve algákban található egészséges zsírok. Legkönnyebben és legideálisabban zsíros, bőrös halak rendszeres fogyasztásával vihetőek be. Egy omega-3 zsírsavakban gazdag étrend elősegíti a fogyást, fokozza az inzulinérzékenységet, gyulladáscsökkentő hatása van, pozitívan hat a lipidprofilunkra és csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, valamint ezáltal a szív- és érrendszeri halálozást is. Lehetetlen felsorolni a megfelelő omega-3/6 arány fogyasztásának előnyeit. A kutatások által eddig talált legfontosabb előnyei röviden:

  • Csökkenti a depressziót, agressziót, ingerlékenységet és rossz hangulatot.
  • Segíti a tanulási folyamatokat és fejleszti az intelligenciát, növeli az agytömeget, fejleszti az agyat, különösen, ha már terhesség alatt és gyermekkorban is megfelelő a bevitel.
  • Segít megtartani az erek rugalmasságát, szabályozza a szívritmust és koleszterinszintet.
  • Csökkenti a trombózis, stroke és infarktus kockázatát, ahogyan a triglicerid szintet és vérnyomást is karban tartja.
  • Segít megelőzni a fejlődő macula degenerációt (AMD), száraz szem-szindrómát és jó hatású a szem hajszálereire.
  • Erős gyulladáscsökkentő hatásánál fogva hatásosnak találták reumás ízületi gyulladásra is.
  • A bőr és haj egészségét, fényét segít megtartani.

CBD

A CBD gyulladáscsökkentő hatásával, egy korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk.

Ezt a témát a végtelenségig tudnám még boncolgatni, számos táplálék és táplálék kiegészítő létezik, amely hatásos lehet a krónikus gyulladásos folyamatok kezelésében és megelőzésében. A teljesség igénye nélkül még néhány ilyen:

  • folsav
  • B12-vitamin
  • rezveratrol
  • quercetin
  • színanyagok (flavonoidok)
  • boswellia kivonat (tömjénfa)

+ 1 TIPP: ARANYTEJ

A Kurkumás tej hagyományosan használt Ayurvéda ital Indiában. Lefekvés előtt fogyasztják, nyugtató hatása miatt. A különböző fűszerekkel kiegészített ital hatékony gyulladáscsökkentő, így fogyasszuk bátran, akár minden nap.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 400 ml kókusztej
  • 1 púpos teáskanál kurkuma
  • 1 késhegynyi őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál MCT olaj vagy bio kókuszzsír
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt kardamom
  • 1 teáskanál méz vagy glicin

Egy kisebb lábasban keverd össze a fűszereket a kókusztejjel (zsíros kókusztejet használj vagy adj hozza egy teáskanál bio kókuszzsírt, vagy MCT olajat). Melegítsd közepes hőfokon, amíg forrni nem kezd. Csökkentsd a hőt, és főzd további 2-3 percig. Tálaláskor ízesítheted mézzel vagy glicinnel.

https://taplalkozasbeallitas.hu/a-d-vitamin-a-gyulladasos-folyamatok-es-az-inzulinrezisztencia-kozotti-kapcsolat/
https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/gyulladas-es-betegsegek.php
https://taplalkozasbeallitas.hu/az-omega-3-zsirsavak/