Nomen est omen – június 5. a környezetvédelmi világnap

1878
környezetvédelmi világnap

Zöldek vagyunk. A nevünkben is benne van. 

Ma, a környezetvédelmi világnapon beszéljünk kicsit részletesebben arról, hogy miért is vagyunk zöldek. Például azért, mert egyetértünk azzal az irányelvvel, amely 48 évvel ezelőtt, 1972. június 5-én, az ENSZ stockholmi környezetvédelmi világkonferenciáján került rögzítésre: „Az embernek alapvető joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.”

Ezzel szemben évente 12 millió tonna műanyag hulladék kerül a tengerekbe, ez másfélszer több mint 10 évvel ezelőtt. Ha nem változtatunk, akkor 30 év múlva több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal. Valljuk, hogy sürgősen be kell húzni a vészféket, sőt rükvercet kellene kapcsolni. Meg kellene állítani a túltermelés és túlfogyasztás körforgásának kamikaze gyűrűzését a biztos ökológiai összeomlás felé. El kellene gondolkodni azon, hogy nem kellene-e mihamarabb normalitássá alakítani a szelektív hulladékgyűjtés mellett, vagy akár helyett a zero waist szemlélet- és életmódot. Gondoljunk bele, hogy például a rutinszerű napi bevásárlás során körülbelül ugyanannyi – főleg műanyag – csomagolást viszünk haza, mint amennyi áru és élelmiszer a csomagolásban van. A vásárolt dolgok nagy részére pedig egyáltalán nincs is szükségünk. Ez a fogyasztói magatartás még hatékony újrahasznosítás mellett sem fenntartható.

De nem csak attól vagyunk zöldek, hogy nem akarunk belefulladni a szemétbe. Az energiatakarékosság, a helyi és megújuló természeti erőforrások hasznosítása, valamint a környezetszennyezés csökkentése mind részét képezi a környezetvédelmi világnap által hirdetett elveknek – és a mieinknek is. Csakúgy, mint a környezetvédelmi világnap 2020. évi mottója: “Celebrate Biodiversity” („Éljen a biológiai sokféleség”). Sokan tulajdonképpen a biodiverzitás védelmét tekintik a környezetvédelem egyik legfontosabb pillérének. Ennek az az oka, hogy a biológiai sokféleség megőrzésétől függ a természeti rendszerek ellenálló képessége. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a biodiverzitás, annál kevésbé sérülékeny az adott ökológiai rendszer, illetve annál rugalmasabban reagál a változásokra. Csak a kiegyensúlyozottan működő biológiai rendszerek képesek biztosítani számunkra az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt, összességében az egészséges életre alkalmas élőhelyet.

A kender, mint növény, és mint alapanyag egyaránt tökéletes példája a környezetkímélő megoldások alkalmazásának. Orvosi és terápiás felhasználásán kívül többek között ökotextil, ökopapír, ökoház, biokomposzt, biotakarmány, bio élelmiszer és táplálékkiegészítő készíthető belőle. Természetes módon tisztítja a talajt. Emellett kültéri termesztése rendkívül környezetkímélő és fenntartható, nem igényel sok energiát. A kenderről méltán mondják, hogy a természet ajándéka az emberiségnek. Emlékezzünk erre is a mai napon, és legyünk zöldek az év minden napján!

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Environment_Day