Skip to main content

Lassan, de biztosan kezdjük (újra) felfedezni, hogy a kender jó nekünk. Ez igaz a magjára is, amit étrendünkbe igen változatos módokon tudunk beépíteni. A kendermag nemcsak kellemes ízű, hanem egészséges és tápláló, azaz igazi superfood. Kb. egy negyed részben fehérjéből – ez remek hír a vegánoknak –, egy harmad részben pedig szénhidrátból áll, és jelentős mennyiségű (35%) élelmi rostot tartalmaz. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén, vas cink és számos egyéb ásványi anyag található benne. A kendermagban lévő fehérjék az összesen nyolcféle esszenciális aminosavat az ember számára optimális arányban tartalmazzák, ráadásul ezek könnyen emészthetők is (ellentétben pl. a szójafehérjével). A kendermagból készült liszt gluténmentes. A belőle préselt olajban az omega-3 és az omega-6 esszenciális zsírsavak az ideális arányban vannak jelen. A kendermag a magas ásványi anyag tartalmával, alkalmas a hiányállapotok megszüntetésére. Hab a tortán, hogy a kíméletes fogyókúrának is kiváló eszköze lehet. Tehát ha még nincs az éléskamrádban kendermag, kendermagból készült liszt vagy fehérjepor, valamint kendermagolaj, feltétlenül szerezd be őket. A kipróbáláshoz mutatunk néhány egyszerű, kedvcsináló receptet.

(Csak a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a kendermag és a belőle készült egyéb alapanyagok és élelmiszerek nem tartalmaznak THC-t.)

Ha szereted az alternatív tejeket, és szívesen kipróbálnál valami újat, készíthetsz belőle például magtejet is:

Kendermagtej

kendermagtej

Turmixoljunk össze magas fokozaton 1 evőkanál hántolt kendermagot és 3 dl vizet. Szűrjük át egy magtej-szűrőzsákon. Ízlés szerint ízesíthető, édesíthető.

Főétkezések között vagy edzés után egy egészséges és finom csokis smoothie, csak természetes összetevőkből? Igazi energiabomba:

Csokis kenderproteines smoothie

Kenderporiteines Smoothie

Turmixoljunk krémesre 5 db datolyát, 1 banánt, 4 evőkanál kakaóport, 3 evőkanál kendermag fehérjeport, 2 evőkanál maca port, 1 kávéskanál vanília kivonatot, 3 dl kendermagtejet (más növényi tejjel is helyettesíthető). Megszórhatjuk pirított kendermaggal vagy zúzott kakaóbabbal.

A nyári hőségben sokszor a legjobb egy könnyű saláta, készítsd el kedvencedet, és dobd fel ezzel a tuti öntettel:

Kendermagolajdresszing

Egy kis csavaros üvegbe tegyünk 4 evőkanál kendermagolajat, 2 evőkanál balzsamecetet, sót, frissen őrölt borsot, és kb. 10-15 másodpercig rázzuk össze. Öntsük a dresszinget az előkészített salátára, alaposan keverjük össze.

Íme egy izgalmas mártogatós, amely nemcsak finom, de jót tesz a szervezetednek is:

Kendermagszósz

kendermag dressing

1 csésze hántolt kendermagot, 3-4 evőkanál kendermagolajat (elhagyható), 2 gerezd fokhagymát, sót, bazsalikomot aprítógépben összedarálunk. Ha túl darabos lenne, öntsünk hozzá kicsi vizet. Fogyassz hozzá vékony csíkokra vágott nyers zöldségeket.

Az édesszájúakra is gondoltunk, ezért végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy fincsi és egészséges kenderes desszert, mely ráadásul még vegán is:

Vegán energiabombácskák

kendermagos energiabomba

Hozzávalók:

  • 80 g pirított tökmag
  • 65 g kendermagliszt
  • 50 g kókuszreszelék
  • 2 evőkanál lenmag
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál virágpor
  • 1 evőkanál darált mák
  • 1 evőkanál kisszemű zabpehely
  • 15-20 db mag nélküli datolya és aszalt szilva
  • 3 evőkanál szobahőmérsékletű kókuszzsír
  • Elkészítés:

A pirított tökmagot, a lenmagot és a virágport megdaráljuk. A datolyából, aszaltszilvából és a puha kókuszzsírból késes aprítóban homogén pépet készítünk. A száraz alapanyagokat hozzáadva könnyen formázható masszává dolgozzuk össze. Ha szükséges, adhatunk hozzá még krémesre aprított aszalt gyümölcsöt, datolya- vagy juharszirupot. A masszából formázzunk golyócskákat és hempergessük meg ízlés szerint kókuszreszelékben, kakaóporban vagy mákban.

Próbáld ki receptjeinket, és lepd meg valamelyik egészséges finomsággal barátaidat vagy családtagjaidat is!