Az endokannabinoid rendszer működése

2231
Endocannabinoid

Az endokannabinoid rendszer

Az endogén (testen belüli) kannabinoid rendszer, melyet a felfedezéséhez vezető növény után neveztek el, talán a legfontosabb élettani rendszer, amely részt vesz az emberi egészség létrehozásában és fenntartásában. A rovarok kivételével minden állat rendelkezik endokannabinoid rendszerrel (angolul Endocannabinoid System, ECS – EKR). Ma már tudjuk, hogy a szervezetünk maga is állít elő kannabinoidokat, úgynevezett endokannabinoidokat, amelyek hasonló szerkezetűek, mint a kannabisz növényben található vegyületek, továbbá rendelkezünk receptorokkal ezekhez a molekulákhoz. A testünk szükség szerint állítja őket elő, ezért nehéz pontosan tudni, hogy mik ezen vegyületek optimális szintjei.

Az endokannabinoid rendszer feladatai

Az EKR nélkülözhetetlen az élethez, és segít bennünket egyensúlyban tartani amikor szembenézünk a minket érő mindennapi stresszel. Az endokannabinoid rendszer minden szövetben más feladatokat lát el, de a cél mindig ugyanaz: a homeosztázis, a stabil belső környezet fenntartása a külső környezeti ingadozások ellenére. Az EKR számos alapvető funkcióban vesz részt. Úgy tartják, hogy szerepet játszik a memóriában, a hangulatban, az alvásban, az étvágyban, a fájdalomban, az immunválaszban, a gyulladásban és a sejtek élet halál ciklusában. Számos fiziológiai folyamatot is befolyásol, beleértve a keringést, az anyagcserét és szervi funkciókat.

Az EKR részt vesz számos kritikus életfenntartó funkcióban az élet legkorábbi szakaszaiban. Még az embrió sikeres méhbe való beültetése is igényel endokannabinoid aktivitást. A születés után, az endokannabinoidok aktiválják a CB1 receptort, ami beindítja a szopást.

A rákos sejteket az a tendencia jellemzi, hogy kontrollálatlanul szaporodnak és szétterjednek a szervezetben. Több száz különböző típusú rák van és miközben mindegyiknek van megkülönböztető tényezője, sok a hasonlóság is. Például soknál találhatunk meg a sejtmembránon CB1 vagy a CB2 receptorokat. Az olyan endokannabinoidok mint az anandamid, kötődnek ezekhez a receptorokhoz, hogy meggátolják a rákos sejtek növekedését.

Hirdetés

Marry Jane Full Spectrum 10% MCT CBD olaj 10ml 1000mg

19.490 Ft 17.540 Ft

Megnézem

Az endokannabinoid receptorok

Az endokannabinoidok és a receptoraik a testben mindenhol megtalálhatóak, így pl. az agyban, a belső szervekben, a kötőszövetekben, a mirigyekben és az immunsejtekben.

ekr

A CB1 receptor a leghíresebb az endokannabinoid rendszerben. Elsősorban az agyban, idegrendszerben, valamint a perifériás szervekben, szövetekben található. A CB1 aktiválásának két leggyakoribb endokannabinoidja az anandamid és a 2-AG. Tekintettel a CB1 receptor széles eloszlására, nem meglepő, hogy úgy tűnik csaknem mindenben részt vesz. Szabályozza a tanulást és a memóriát, csökkenti a fájdalmat, csökkenti a neuroinflammációt és degenerációt, szabályozza az anyagcserét és a táplálékbevitelt, szabályozza a csonttömeget, kardiovaszkuláris hatásokat.

A CB2 receptor elsősorban a periférián helyezkedik el, a központi idegrendszer helyett. Főleg immunsejtekben fejeződik ki, ami fontos szerepet játszik a gyulladásban. Most már azonban tudjuk, hogy a CB2 számos sejtben van jelen, beleértve a központi idegrendszert, a májat és a csontokat. Egy egereken végzett kísérletben, ahol genetikailag törölték a CB2 receptort sikerült számos, a szervezet egészségére gyakorolt funkcióját felderíteni. Hiányában megjelentek az allergiás és autoimmun gyulladásos megbetegedések, a csontritkulás, a neurodegeneratív betegségek, iszkémiás sérülés stroke vagy szívroham, krónikus fájdalom, májsérülés, alkohol és nikotinfüggőség, hízás és stresszválaszok.
Az endokannabinoidok más neurotranszmitterekhez hasonló módon kötődnek a kannabinoid receptorokhoz és képesek kifejteni különböző hatásokat zár-és-kulcs mechanizmushoz hasonló működéssel.

ekr receptorok

Egy ideje tudjuk, hogy a CB1 és a CB2 receptorok nem közvetítik a kannabinoidok összes hatását. Felfedezték, hogy az endokannabinoidok számos olyan receptorhoz kötődnek, amelyek nem tekinthetők az endokannabinoid rendszer részének. Ilyenek pl. a: GPR18, GPR55, GPR119, vanilloid receptorok, szerotonin receptorok, glicinreceptorok stb.

Klinika endokannabinoid hiány

A rendszer részét képezik az olyan fehérjék is, amelyek szabályozzák az endokannabinoidok képződését, szállítását és lebontását. Ezek újabb gyógyszercélpontokat jelentenek az endokannabinoidok szintjének fokozásához, mivel kialakulóban van egy olyan meglátás, miszerint sok betegség az endokannabinoidok hiányához köthető. A betegségek gyakran akkor alakulnak ki, ha endokannabinoid hiányosság vagy zavar áll fenn. Ezek a tények önmagukban bizonyítják a megfelelő EKR működés fontosságát a magasabb szintű szervezetek egészséges létezésében. Az endokannabinoid rendszer, a maga bonyolult tevékenységével az immunrendszerünkben, az idegrendszerünkben és a test összes szervében, szó szerint egy híd a test és a lélek között. Ha megértjük ezt a rendszert elkezdünk látni egy olyan mechanizmust, amely megmagyarázza, hogy a tudatállapotok hogyan segítik elő az egészséget vagy a betegséget.

ekr és egyeb testrendszerek

Az endokannabinoid hiány magyarázatul szolgálhat különböző egészségügyi problémákra. Az endokannabinoidok kölcsönhatásba lépnek a test endokannabinoid rendszerével, amelyek a kannabinoid receptorokkal együttműködve támogatják az egészség megőrzését.

Mi történik, ha nem termelünk eleget ezekből az endokannabinoidokból?

Ezt még a tudomány sem tudja pontosan. Ethan Russo szerint a klinikai endokannabinoid hiány lehet az irritábilis bél szindróma, a fibromialgia, a migrén és más kezelés-rezisztens szindrómák kiváltó oka. Az endokannabinoid rendszer minden nagyobb testrendszerben megtalálható, így a működési rendellenessége elméletileg okozhat ilyen sokféle betegséget – a kannabisz pedig ezért képes lehet kezelni azokat.

Endokannabinoidok megtalálható az emberi anyatejben is, feladatuk, hogy kialakítsanak olyan az testi folyamatokat, mint az immunrendszer, az alvás-ébrenlét ciklus, az étvágy és az egészséges anyagcsere. Bár az anyánktól endokannabinoidokat kapunk az anyatejen keresztül és a testünk saját endokannabinoidokat termel, a testünk nem tárolja ezeket tartalékként, ami inaktivitáshoz vezethet. Ez az inaktivitás pedig hiányhoz.

A Klinikai Endokannabinoid Hiány (CED) elmélete szerint ezek a betegségek az endokannabinoid szintek hiányosságából fakadnak, hasonlóan ahhoz, hogy a neurotranszmitterek hiányosságai más betegségek mögött állnak – mint például a szerotonin hiány a depresszió esetében. Más szavakkal, az elmélet azt állítja, hogy ezeknek a szindrómáknak az oka az endokannabinoid rendszerben működő endokannabinoidok elégtelen mennyisége.

„Ha az endokannabinoid működés csökken, akkor alacsonyabb lesz a fájdalomküszöb, kialakulnak az emésztés, a hangulat és az alvás rendellenességei azokban a szinte univerzális élettani rendszerekben, amiket az endokannabinoid rendszer támogat. A migrén, a fibromialgia, az IBS és az ezekkel összeköthető betegségek közös klinikai, biokémiai és kórélettani mintákat mutatnak, mely mögöttes klinikai endokannabinoid hiányosságra utal, amit megfelelően lehet kezelni kannabinoid gyógyszerekkel,” mondja Dr. Russo.

Hogyan fokozhatjuk az endokannabinoid rendszer működését?

Vannak módszerek az endokannabinoid rendszer működésének fokozására és támogatására. Először is, tegyük rendbe az emésztésünket. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a bél-mikrobiom és a benne található baktériumok szintje az endokannabinoid rendszer egyik fő szabályozója. A kannabinoidok befolyásolhatják a bél motilitását, a gyomor ürülését és a bélmozgást.

nervus vagus

A receptorok felül- vagy alulszabályozott-sága különböző betegségekhez vezethetnek. Elhízás során például, a CB1 és CB2 receptorok az egész szervezetben felül-szabályozottak, beleértve a májat és a zsírszövetet is. A CB1 receptorok aktivációja táplálék bevitel esetén nő, hatással van az energia anyagcserére. A 2-es típusú cukor-betegségben az endokannabinoidok és receptoraik felülszabályozottak és hozzájárulnak a hasnyálmirigy béta sejtjeinek pusztulásához, amelyek raktározzák és felszabadítják az inzulint. Májbetegség esetén a CB1 felülszabályozottsága hozzájárulhat a sejthalálhoz a sebszövet felhalmozódásához (fibrózis).

Az egészséges mikrobiom megőrzése tehát kulcsfontosságú az endokannabinoid receptor-ok egészsége és kiegyensúlyozott működés-éhez és egészségünk megőrzéséhez. Az embereknek kerülniük kell a felesleges (túlzott) antibiotikum használatot, mivel az károsíthatja a bél természetes mikrobiom-egyensúlyát. Használjunk pro- és prebio-tikumokat az egyensúly megőrzéséért és táplálkozzunk egészségesen. Én személyesen egy színanyagokban és tápanyagokban gazdag, alacsony szénhidrát tartalmú étrendet javaslok, amit nevezhetünk paleo-ketogén megközelítésnek is. Emellett fontos a gyulladást elősegítő ételek, például a magas omega-6 tartalmú és transzzsírokkal készült ételek kerülése és az egészséges omega 3-6 egyensúly fenntartása. Egészséges táplálkozásunkat időszakos böjttel kiegészítve még jobb eredményeket érhetünk el.

Az ülő életmód káros az endokannabinoid rendszerre és a testmozgás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Azonban számos krónikus betegséggel küzdő ember tünetei felerősödhetnek, ha túlzásba viszik a testmozgást, ezért a legtöbb ember számára az alacsony intenzitású, súlyzós vagy saját testsúlyos edzés ajánlott a kardiós edzések helyett.

Aludjunk jól és stresszeljünk kevesebbet: Az endokannabinoid rendszer szereti az egyensúlyt, és a test, amely stresszes és fáradt, könnyebben kibillen. Fontos az egészséges cirkadián ritmus kialakítása és fenntartása.

Az endokannabinoid rendszer nagyon fontos része az emberi fiziológiának. A rendszer működésének természetes fokozása egészséges életmóddal és táplálkozással, testedzéssel, szellemi fejlesztéssel, javíthatja az egészséget, valamint a kannabisz hatásosságát.

Forrás:
https://orvosikannabisz.com/category/tudomany/endokannabinoid-rendszer/