Mindent amit az MCT olajról tudni érdemes

2439
MCT olaj hatása az emberi szervezetre

Mi az MCT olaj?

Az MCT-olaj olyan olaj, amelyet kizárólag ún. közepes láncú zsírsavak alkotnak (MCT = Medium Chained Triglycerides). A normál olajokat és zsírokat (növényi olajok és állati zsírok) ún. hosszú láncú zsírsavak alkotják. Kivétel a kókuszzsír és a pálmamag zsírja, illetve a tejzsír (vaj/ghee), amelyekben a hosszú láncú zsírsavak mellett szintén van valamennyi közepes-láncú zsírsav is.

A közepes láncú zsírsavak emésztéséhez nem kell epesav, így gyorsabban adnak energiát, méghozzá ún. ketontestek formájában az agy számára is.

3(+1) féle közepes láncú zsírsav van:

  • kapronsav (C6)
  • kaprilsav (C8)
  • kaprinsav (C10)
  • laurinsav (C12) – ez a kakukktojás

Ezek közül a laurinsav inkább csak kémiailag tartozik ide, élettanilag inkább hosszú láncú zsírsavként viselkedik.

A rövid és közepes láncú zsírsavak, mint amilyenek az MCT-olajban vannak, a szőlőcukorhoz hasonló gyorsasággal emésztődnek meg/szívódnak fel, és sem zsíremésztő lipáz-enzim, sem epe nem kell hozzá. Ezzel szemben a normál zsírok/olajok lassan, epe és megfelelő mennyiségű lipáz-enzim segítségével képesek csak hasznosulni. További lényeges különbség az MCT-olaj és a normál olajok/zsírok között, hogy az MCT zsírsavai a májban a vajsav egyik változatává és egyéb ketontestekké alakulnak, amelyek az agy számára jobb üzemanyagok, mint a szokásos glükóz.

Mindegyik közepes láncú zsírsavnak antibakteriális, gombaellenes és antivirális hatása is van. Enyhe étvágycsökkentő és anyagcserét fokozó hatása is van, ehhez azonban minimum napi 1 evőkanálnyi mennyiség fogyasztása ajánlott.

Elsősorban ketogén diétát folytatók és intermittent fasting-ot, azaz szakaszos koplalást végzők számára ajánlott, de bárki más számára is hasznos kiegészítő.

Golyóálló kávé – próbáltad már?

Hallottál már a golyóálló kávéról, a bulletproof coffee-ról? Aki ezt feltalálta, nem kevesebbet ígér, mint hogy sokkal több energiád lesz a nap folyamán, jobban fogsz tudni koncentrálni valamint a fogyásod is elősegíti.

A golyóálló kávét Dave Asprey fejlesztette ki. Tibeti vándorútján jakvajas teát kapott, melyről kiderült, hogy ez a hegymászók energiaitala, mely növeli a koncentrációt és energiát ad a mozgáshoz. Asprey ezt megcsinálta tea helyett kávéval és a vaj mellé még MCT olajat is adott. Állítólag 5 évig finomította a receptet.

Hirdetés

Marry Jane Full Spectrum 10% MCT CBD olaj 10ml 1000mg

19.490 Ft 17.540 Ft

Megnézem

Jótékony hatásai:

  • A vajban levő zsír lassítja, és egyben felerősíti a koffein agyra gyakorolt, energiát adó hatását.
  • A vaj tele van antioxidánsokkal, HDL-, vagyis jó koleszterinnel, és K2 vitaminnal.
  • A rövidebb szénatom lánc miatt az MCT olaj gyorsabban, sokkal, nagyobb hatékonysággal szívódik fel a szervezetedben és így hamarabb is bomlik le.
  • A sok zsír ketogén folyamatokat indít be a szervezetedben, ami azt jelenti, hogy a tested a szénhidrát helyett a zsírból fedezi az energiaigényét.

Asprey egyébként 40 kilót fogyott minden egyéb diéta, és különösebb edzés nélkül. 12 ponttal nőtt az IQ-ja. Elég neki napi 5 óra alvás és ez mind orvosilag dokumentált, tudományosan bizonyítható.

Hogyan készítsd el a saját golyóálló kávédat?

Főzz le egy adag kávét és a csészébe, tegyél 2 evőkanál vajat és 1 teáskanál MCT olajat. Ez kb. 500 kalória. Legjobb még forrón egy mixerben krémesre keverni és még melegen fogyasztani.

Ha esetleg érzékeny a gyomrod, akkor ne hétköznap próbáld ki, inkább akkor mikor nem mész sehova. Egyesek azt mondják, hasmenést okoz, én szerencsére nem tapasztaltam semmi ilyet, de azért óvatosan az elején.

Forrás:
https://www.gal.hu/GAL-Premium-MCT-Olaj
https://peakshop.hu/man/golyoallo-kave/