Skip to main content

Rengeteg cikk kering az interneten arról, hogy milyen kellékeket vásároljunk a hulladékmentes életmód megvalósításához. Néha ezek a dolgok, például az újrahasznosítható zsákok vagy komposztáló tartályok, valóban segítenek a hulladék mennyiségének csökkentésében. A fogyóeszközeink (például mosogatószivacs, súrolókefe, kézmosó szappan, fogkefe) elfogynak / elhasználódnak, és ezeket újra be kell szerezni. Ilyenkor tudatos választással, a környezetkímélő alternatívák megvásárlásával sokat tehetünk a minél kisebb ökológiai lábnyomunk elérése érdekében. De a Zero Waste életmód nem feltétlen csak a vásárlásról szól.

Ez az írás sem erről fog szólni! A jó hír az, hogy rengeteg dolgot lehet tenni, amely hulladékmentes élőhelyhez vezet, és pénzkiadásra sincs szükség hozzá, vagyis ingyenes!

Íme 8 egyszerű ötlet, hogyan élj hulladékmentes életet, miközben egy forintot se költesz.

  1. Befőttesüvegek

Mindenkinek vannak otthon üres befőttesüvegei, ezek az üvegedények a Zero Waste életmód kedvelők barátai, és ami még jobb, hogy ingyen vannak.

Ne dobd ki a befőttesüvegeket, hanem mentsd meg őket! Ha esetleg a barátaidnak nincs már szüksége az üvegekre tőlük is beszerezhetsz pár darabot! A lakóhelyed közelében található éttermeknél is érdeklődhetsz, ahol általában több literes kiszerelésben is rálelhetsz olyan darabokra, ami nekik szemét, de Te fel tudod használni, például tárolásra! Több facebook csoport is foglalkozik a Zero Waste témával, ahol bátran kérhetsz az üvegeken túl más tanácsot is!  Íme pár lehetőség:

Az összegyűjtött befőttes üveg kollekciód szinte bármire fel tudod használni. Ha van a közeledben csomagolásmentes bolt, próbáld ki a vásárlásnak ezt a módját! Vigyél magaddal pár üveget, és amellett, hogy kíméled a környezeted, még időt is spórolhatsz vele, hiszen nem kell otthon áttöltened másik tárolóba a megvásárolt termékeket. Kiválóan alkalmasak élelmiszerek, sütik tárolására, akár a konyhapultra is kihelyezve őket, de nagy segítség a spájz rendszerezésében is. Vidd az ebédedet is üvegedényben a munkahelyedre, de hasznosíthatod őket a maradékok tárolására a hűtőszekrényben, sőt még a fagyasztóban is!

Ha időd és lehetőséged engedi, próbáld ki az otthoni lekvárkészítést a boltban vásárolt helyett, az elkészült finomságok tartósítására és tárolására is kiválóak az előző években megvásárolt ilyen üvegek. (A fedők cseréjére idővel szükség lehet, de a legtöbbet többször is felhasználhatod) Használj légzárós nyomógombos fedőket, hogy biztosan záródjanak.)

Mi mindenre jó még egy befőttes üveg:

  • Használhatod smoothie-s üvegnek mely kulacsként és pohárként is funkcionál
  • Tarthatsz benne fogkefét vagy akár a tollakat és ceruzákat is
  • Kiválóan alkalmasak házi készítésű ajándékok csomagolására is (például házi készítésű sütiknek, szappanoknak).
  • Egy-egy szép darabot akár vizes vagy koktélos pohárként is hasznosíthatsz

Láthatod, hogy az üvegedényekkel sok más tárolóedényt helyettesíthetünk. Ha véletlenül egyet összetörsz, szinte biztos, hogy azonnal találsz helyette egy másikat, akár a háztartásodban is.

  1. Béleld ki a szemetest! Le a műanyag szemetes zsákokkal!

Rengeteg Zero Waste megoldás van, ami nem kerül egy forintba se, csak az elején igényel  egy kicsit több odafigyelést az átállás. A legtöbb esetben valójában nincs szükségünk szemeteszsák vásárlására sem! Ez persze függ a szemetes kosarad méretétől, tartalmától, az ürítés gyakoriságától, valamint, hogy mennyi nedves és kellemetlen szagú dolog kerül bele. A Zero Waste szemétkezelés első és egyben legfontosabb lépése a szelektálás! Ha még nem tetted meg, kezd el a hulladékok szelektív gyűjtését. 

Használd fel a régi újságpapírt a kuka béleléséhez. Rengeteg ingyenes kiadvánnyal, akciós újsággal találkozunk, melynek nagy része a szemétbe kerül. Bár sok ember köszöni, de nem kér ilyet… mégis valahogy mindig a postaládába vagy a lépcsőház bejáratába kerülnek végül. Kezdj el komposztálni! Ha komposztálod az élelmiszer maradványokat, és csak száraz maradékok kerülnek a szemetesbe, használhatsz egy régi kávés zsákot, esetleg egy kopott párnahuzatot vagy használt kartondobozt is. Amennyiben mégis vízálló/műanyag bélésre van szükséged, akkor nézd át a vásárolt termékek csomagolását, melyiket tudod esetleg újra felhasználni erre a célra. Jó lehet például a háziállatok számára szánt üres alomzsák. Ha nincs ilyened, kérdezd meg barátaidat, családtagjaid, munkatársaid… vagy kérj tanácsot a fentebb említett csoportokban, ahol örömmel fognak segítenek neked!

Kíméld a bolygót, jobb újból felhasználni a már rendelkezésre álló dolgokat, mint vásárolni valami újat.

  1. Ne dobj el olyan ételt, amit még meg lehetne enni! 

Rengeteg olyan ételt dobunk ki, ami még fogyasztható, csak épp már nem kívánjuk, vagy megfeledkezünk róla, vagy egyszerűen nincs ötletünk mire is használhatnánk! A zöldségeknek és gyümölcsöknek például jellemzően csak a legjobb részeit használjuk fel. Pedig az egyéb részei is fogyasztásra alkalmasak általában, sőt amellett, hogy sokszor meglepően ízletesek is, nemegyszer még magasabb tápanyagtartalommal is bírnak, mint a nemesebb részek.

Tipp: Mosd meg a burgonyahéjat, dobd bele egy kevés olajba, majd süsd kb. 10 percig a serpenyőben egyszer megforgatva, hogy mindegyik oldala ropogós legyen… Voilà, kész is burgonya chips!

Tudtad, hogy a karfiol külső, zöld leveleit meg is lehet sütni? Locsoljuk meg egy kevés zúzott fokhagymás olívaolajjal, és süssük addig, amíg a levelek ropogósak, a szára pedig puha nem lesz. Alternatív megoldásként apróra is vághatod, és felhasználhatod például curryhez is!

Felhasználhatod pl. a póréhagyma felső zöld részeit, a sárgarépa héját, a cukkini végeit vagy egyéb zöldségdarabokat is. Tedd egy tároló dobozba vagy üvegbe, fagyaszd le, és amikor az üveged megtelik, forrald fel, fűszerezd, és kész is a zöldségleves! Ugyanezt kiegészítheted csontokkal vagy hallal is… és máris kész az ízletes és egészséges alaplé.

Nem kell eldobnod az alma csutkáját és héját sem, készíthetsz belőle házi almaecetet. Két dologra lesz ehhez szükséged: egy fél literes üvegre, amibe a hozzávalókat teszed, valamint körülbelül egy evőkanál cukorra. Erjedés után a kész ecetet használhatod főzéshez, emésztést segítő italként vagy akár hajmosáshoz (igen, jól olvasod… ezzel megtakaríthatod a kondicionáló vásárlását) és takarításhoz is.

4. Komposztálj!

Egy komposztáló láda, gilisztakomposztáló vagy bokashi rendszer megvásárlása nem olcsó mulatság, de egy kis kreativitással akár pár forintból is összerakhatóak. Az ezekhez szükséges ládákat és vödröket gyakran ingyen is beszerezhetjük másodkézből. Újrahasznosított anyagokból, minimális erőfeszítéssel elkészíthetjük házilag is saját komposztáló ládánkat. Gilisztakomposztálót újrahasznosított polisztirol dobozokból is készíthetünk (a közeli szupermarketben érdeklődj, mert legtöbbször ezek is a szemétbe kerülnek). Ezen az angol blogon lépésről lépésre bemutatják, hogy készíthetjük el a saját gilisztakomposztálónkat.

  1. Tisztítókendők / törlőkendők

Tisztítókendőket, törlőkendőket vagy papírtörlőt sem kell feltétlenül boltban vásárolnunk, fel lehet használni erre a célra a régi textileket amelyeket korábban kidobásra szántunk. Régi törölközők, ágyneműk, pólók, munkaruhák mind jók ilyen célra, de még akár egy régi alsónadrágnak is hasznát vehetjük. A természetes szálak általában sokkal jobban működnek, mint a teljesen műanyag poliészter szövetek. 

Vágjuk szét a régi nem használatos ruhákat négyzetekre és máris használható tisztítókendőként vagy zsebkendőként. A mai világban már sajnos elkényelmesedtünk, és az eldobható papírzsebkendők komfortjával is csak ártunk földünknek! Kis praktikával még tartósabbá tehetjük újrahasznosított kendőinket. Egy éles olló használata megakadályozza a szövet foszlását, a cakkozó olló még jobb erre a célra, de igazán tartós megoldást a szélek beszegésével érhetünk el.

  1. Kölcsönözz ne vásárolj!

Vannak dolgok amikre nincs állandóan szükségünk, csak egy-egy alkalommal kellenek. Például nem kell egyből fúrógépet vásárolni, ha fel szeretnénk valamit fúrni a 5. emeleti lakásunk falára. Kérjünk inkább kölcsön egyet ismerősöktől, barátainktól, vagy kölcsönözzünk egyet. Ma már rengeteg helyen van szerszámkölcsönző, ahol a megfelelő kellékanyagokkal és szakmai tanáccsal is ellátnak bennünket. Találtál egy jó receptet és ki szeretnéd próbálni, milyen egy igazi házi zöldségturmix vagy egy finom hideg zöldségkrémleves? Mielőtt rohansz a boltba turmixgépet vásárolni, inkább kérj kölcsön egyet barátaidtól, valamelyik családtagodtól vagy kollégádtól és próbáld ki, tényleg neked való-e e a hámozással, darabolással együtt járó házi finomság készítés. Ha nem muszáj, ne vásárolj!

Az olvasás jó dolog, bár sajnos manapság egyre kevesebben hódolnak neki. A könyveket sem kell feltétlenül mindig újonnan megvenni, inkább kölcsönözd ki a könyvtárból vagy keress egy jó állapotú használt példányt, ma már rengeteg könyv elérhető e-book formájában is. Ma már nemcsak könyveket, hanem játékokat, zenéket, filmeket, és videójátékokat is kölcsönözhetünk, több féle módon is.

7. Keresd az ingyenes lehetőségeket

Szükségleteinket nem feltétlenül csak vásárlással elégíthetjük ki, legyen szó akár új vagy használt termék beszerzéséről. Ha kellően elszántak és tájékozottak vagyunk, számos dologhoz akár ingyenesen is hozzájuthatunk! Az embereknek gyakran vannak olyan régi használt dolgaik, amelyeket már hosszú évek óta nem használnak, és rendszerint valahol a szekrény hátsó részében bújnak meg. Tulajdonosaik pedig legtöbbször szinte vágyakoznak arra, hogy valakinek végre odaadhassák. Lehet ez egy ruhaszárító állvány, egy elektromos serpenyő, számítógép monitor vagy akár egy sosem használat cipő is… és mindezt ingyen! Ma már számtalan online oldal, Facebook csoport foglalkozik azzal, hogy összehozza a keresletet és a kínálatot. Tényleg szívből tanácsoljuk, hogy csatlakozz minél több ilyen csoporthoz, mert érdemes, sokszor ingyen vagy egy szinte jelképes összegért hozzájuthatsz a keresett tárgyhoz, miközben másokat megszabadítasz egy gondtól!  

A használt termék nagy előnye, hogy a továbbhasznosítás révén csökkentjük az új termékek iránti keresletet, és ezzel együtt óvjuk az erőforráskészletek is, valamint nem terheljük a csomagolóanyaggal sem a környezetünket. 

8. Újrahasznosítás útközben

Vidd magaddal otthonról a vizedet. Eldobható PET palackos ásványvizek vásárlása helyett, használj fel egy nagyobb, régi üveget (vagy pár száz forintért a befőzési szezonban bármelyik nagyobb szupermarketben lehet kapni “szörpös” üvegeket is). Kávéscsésze vásárlása helyett használj újrahasznosított üvegedényt. Készíthetsz hőálló szalagot dekorációképpen az üvegre, vagy akár varrhatsz vagy köthetsz is köré egy szalagot! Az újrahasznosítható ételhordó vásárlása helyett, használj befőttesüveget vagy konyharuhát az élelmiszerek csomagolására! Esetleg, ha még nem untál rá a varrásra, elkészítheted a saját egyedi szendvics kendődet is! Eldobható evőeszközök vásárlása helyett inkább vigyél magaddal otthonról! 8 lépés a zero waste életmódhoz

Most már Te is ismersz pár apró ötletet, amivel könnyedén elindulhatsz a Zero Waste életmód felé, ráadásként tippjeink még pénztárca kímélőek is. Persze értjük mi, hogy sokszor egyszerűbb megvásárolni a szükséges dolgokat, de hidd el, hogy sok közülük teljesen felesleges pénzkidobás. Törekedj a hulladékmentességre, védd a környezetet és védd a jövőnket te is! Ha tetszett a cikk oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is elsajátíthassák ezt a pár apró lépést Földünk jövője érdekében.

Tipp: Egy bónusz hazai Youtube csatornát szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ahol egy kedves lány, Évi kalauzol bennünket a Zero Waste életmód mindennapjaiban!