Skip to main content

Kevés ijesztőbb jelenség lehet egy gazdi számára, mint mikor kedvencénél epilepsziás roham jelentkezik. A tünetek ráadásul nem feltétlenül úgy kezdődnek, ahogy azt elsőre gondolnánk. Jó hír viszont: már lehet kezelni a betegséget. 

Az epilepszia egy rendkívül heterogén betegségcsoport, ami azt jelenti, hogy számos klinikai tünet formájában jelentkezhet emberen és állaton egyaránt és számos kóroki tényező állhat a hátterében.

Az epilepsziás működészavar egy olyan kórállapot, amely ismétlődő rohamok formájában jelentkezik és hátterében az agykérgi szürkeállomány idegsejtjeinek átmeneti vagy tartós izgalmi állapota áll. 

A rohamjelenségnek több szakasza van:

  1. Bevezető szakasz: változatos tünetekben nyilvánulhat meg és gyakran szinte észrevétlenül rövid ideig tart. Jellemző tünetek: nyugtalanság, félénkség, remegés, bevizelés, védelem keresése, nyálzás, merev tekintet.
  2. Görcsroham: a fej és a végtagok izomzatának részleges vagy generalizált izomgörcse (egyes izmok ritmikus rángógörcse, merevgörcse, vagy akár a végtagizmok futómozgás-szerű rángatózása), ami gyakran öntudatvesztéssel is együtt jár.
  3. Roham utáni állapot: néhány perctől akár több óráig tartó időszak, amely során zavartság, viselkedésváltozás (időnként akár agresszió is!), átmeneti vakság és akár mozgáskoordinációs panaszok is jelentkezhetnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a rohamok lefolyása és tünetei változatosak, és nem mindig követik ezt a klasszikus sémát. Egyes esetekben az epilepszia csak viselkedészavarban vagy hallucinációkban nyilvánul meg.

Ha kedvencünknél epilepsziára gyanakszunk, bármelyik tünetet tapasztaljuk, forduljunk állatorvoshoz, mert a visszatérő rohamok megterhelik az állat szervezetét, sőt károsíthatják az agyat. A korai felismerés lehetővé teszi, hogy megelőzzük a további rohamokat, amik kedvencünk egészségének további romlásához vezetnének.

Már természetes módszerek is elérhetőek, a CBD, azaz a cannabidiol, szerepét ugyanis egyre többet vizsgálják a kutyák epilepsziájának gyógyításában.

[content type=post name=marry-jane-full-spectrum-10-mct-cbd-olaj-10ml-1000mg]

Dr McGrath, a Colorado Állami Egyetem kutató neurológusa a rohamok kialakulásának gyakoriságát figyelte meg, 16 kedvencként tartott kutya bevonásával. A kutatásban részt vevő kutyák közül 9-en CBD-t kaptak, míg heten placebót. A CBD-t kapott kutyák 89%-ánál kevesebbszer jelentkeztek a tünetek.

Emellett Dr McGrath megfigyelte, hogy a csökkenés mértéke és a vérben található CBD koncentrációja között is összefüggés mutatkozik.  “Valóban izgalmas, hogy a jövőben a CBD-re akár a meglévő gyógyszerek alternatívájaként is tekinthetünk.” – nyilatkozta a neurológus.

Forrás:
https://kisallatorvos.hu/aktualis/ezeket_kell_tudni_a_kutyaepilepsziarol
http://allatorvos.net/szakteruleteink/epilepszia-szakrendeles/epilepszia-leirasa/
https://kutyabarat.hu/egeszseg/84764/biztato_klinikai_vizsgalati_eredmenyek_a_kutya_epilepszia_kezeleseben/